În parteneriat cu Primaria sectorului 3 și ISMB, Scoala Superioara Comerciala "Nicoale Kretzulescu" a inițiat la nivel municipal activitatea
PLOAIE DE VISE - eul in arta educației. Un proiect pentru TINE

vineri, 29 septembrie 2017

RAFTUL CU IDEI

Orasul şi stelele
                      de Arthur C. Clarke

               Recunoscut pentru operele science fiction şi viziunea optimistă care marchează opera sa, Clarke a fost numit, alături de Isaac Asimov şi Robert Heinlein, "Cei Trei Mari" din rândul scriitorilor SF. Cele mai semnificative opere ale sale sunt: "O odisee spaţială", "Rendez-vous cu Rama", "Fântânile Paradisului".
               Opera science-fiction "Oraşul şi stelele" de Arthur C. Clarke este şi cartea mea preferată. În această carte mă pot regăsi eu, întrucât există un personaj, şi anume Alvin care, diferit fiind de concetăţenii lui, îndrăzneşte să-şi ia în mâini propriul destin, odată cu cel al întregii omeniri şi să readucă rasa umană acolo unde îi este locul. Însă Clarke are întotdeauna un singur personaj: omenirea şi am crezut că acest roman va fi excepţia de la regulă.
               Diaspar este singurul oraş rămas pe Pământ, locul în care umanitatea a realizat un Imperiu Galatic şi s-a refugiat din faţa Invadatorilor, care au lăsat omenirii acest ultim oraş în schimbul întregii galaxii. Nimeni nu intră în oraş, nimeni nu iese, aşa încât oamenii au cucerit timpul, devenind nemuritori. Computerele se ocupă de structură oraşului şi îi ajută pe oameni să-şi stocheze amintirile, astfel încât să poată trăi din nou.
               Proiectanţii Diasparului au vrut să împiedice stagnarea, aşa că, ocazional, din Băncile Memoriei apare un om care nu a mai trăit niciodată înainte, o persoană fără amintiri, un Unic. Alvin este o astfel de persoană care nu se teme să părăsească oraşul. Ce va descoperi pe planeta pustie ar putea schimba oraşul pentru totdeauna sau l-ar putea distruge.
               Totuşi, am descoperit în final că omenirea e în continuare singurul personaj. Faţă de alte cărţi SF, aici, omenirea are un nume: Alvin. El este singurul care consideră oraşul o colivie şi care îşi doreşte să iasă şi să exploreze restul lumii, exact ca strămoşii săi.
               Însă cea mai interesantă parte a cărţii e finalul. Din el am aflat istoria adevărată a Diasparului, care arată că nu trecutul e cel care influenţează oamenii, ci ceea ce cred ei că s-a întâmplat în trecut. Clarke redă un moment care te face să simţi cu adevărat nu doar imensitatea spaţiului, dar şi pe cea a timpului, un moment în care înţelegi că, la scara imensă a Universului, câţiva ani sau câteva mii de ani pot fi perioade la fel de neînsemnate, dar când vine vorba de întâlniri ratate,a stfel de perioade sunt obstacole la fel de imposibil de depăşit.
               Dorinţa veche de a descoperi şi depăşi limitele, faptul că prin lecturarea acestei cărţi am reuşit să mă încadrez într-o anumită categorie, aceea a oamenilor diferiţi, cu personalităţi puternice şi pasiune pentru tot ce este science-fiction reprezintă motive pentru care "Oraşul şi stelele" este cartea mea preferată şi pentru care o recomand tuturor celor care vor să descopere ceva nou şi care vor să se cunoască pe sine mai bine.  
Stoenescu Alexandru
Clasa a X-a D
Colegiul Naţional "Matei Basarab"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu