În parteneriat cu Primaria sectorului 3 și ISMB, Scoala Superioara Comerciala "Nicoale Kretzulescu" a inițiat la nivel municipal activitatea
PLOAIE DE VISE - eul in arta educației. Un proiect pentru TINE

Proiectii in viitor

















Prospectand viitorul - SSCNK


Practic karate de 10 ani. Sunt pasionat si voi continua sa  practic acest sport făcând o adevarată performanta , obținând titluri mondiale, europene și naționale.



Dunca Ioana
 Colegiul Naţional ,,Matei Basarab”
Clasa: a IX-a G

VIITORUL MEU

      Cum văd eu viitorul ? Hmm... În primul rând, familia mea, mami şi tati vor fi, ca şi până acum,  asistenţi medicali excelenţi, care salvează vieţi. Sora mea va deveni şi ea un doctor foarte bun, deoarece asta îşi doreşte de mică, iar eu, un avocat de succes, absolventă de Drept, cu o familie frumoasă.
       Îmi doresc ca familia mea să fie formată alături de mine din soţul meu, care va eclipsa ,,bărbatul perfect” şi cei 3 copii ai noştri  Ianis, cel mare, Maya, fata mijlocie şi Mario, mezinul familiei.
       De asemenea, casa în care vom locui nu va fi una foarte mare, va fi o casă frumoasă, în care ne vom creşte copiii şi noi vom creşte împreună cu ei.
       Voi împărţi casa cu familia celei mai bune prietene, care îmi este ca o soră încă din clasa a noua. Numele ei este Iulia, va termina Dreptul şi ajunge, la fel ca mine, un avocat foarte bun şi priceput.
       Îi datorez tot respectul liceului absolvit de mine, şi anume Colegiul Naţional ,,Matei Basarab”, care m-a ajutat să mă maturizez, să învăţ din propriile greşeli

Petre Matei
Colegiul Naţional "Matei Basarab"
Clasa a IX-a G

Viitorul prin ochii mei

       Din nefericire, ideea mea despre viitorul planetei noastre nu este una prea bună, cel puţin nu în momentul actual.
       Planeta noastră suferă foarte mult de pe urma locuitorilor săi. Aceştia au creat o multitudine de probleme pentru a căror rezolvare depun eforturi minime.
            Cel mai bun şi convingător exemplu este poluarea. În ultimul secol, rasa umană împreună cu tehnologia creată de aceasta au produs  mai multă poluare decât a văzut Terra vreodată. Din moment ce tehnologia se dezvoltă, iar dependenţa omului de aceasta creşte, ne putem lesne imagina că, în viitor, efectele poluării vor fi devastatoare. Unele dintre aceste efecte se pot deja vedea, momentan, la o scară mai mică, cum ar fi aerul irespirabil din jurul fabricilor, fumul produs de autovehicule, care este toxic pentru om şi orice altă vietate, deşeurile aruncate în aer liber, rareori colectate


Pasiunea mea si viitorul meu : Muzica - “ mediatorul dintre viața spirituală și cea a simțurilor.”


Ludwig van Beethoven





Sportul meu preferat dansul ritmic”, pe care îl practic de cinci ani. Câteva exerciţii fizice împreună cu muzica te fac să te simţi mai bine, să te relaxezi, să zâmbeşti. Un viitor fara acest sport este de neconceput pentru mine !



”Hai în viitor!”


Concursul național ”Hai în viitor!” organizat de Colegiul Național PETRU RAREȘ din Piatra Neamț a debutat în anul 2010. La prima ediție au participat trei echipaje, cu elevi de la două unități școlare din Piatra Neamț. De la an la an, concursul s-a desfășurat în prezența mai multor unități școlare și a evoluat de la concurs județean la concurs național. Pe lângă prezentările PPT, organizatorii au oferit conferințe inedite susținute de cadre didactice universitare și instituții de prestigiu. În calitate de participant la toate edițiile aș putea remarca creșterea interesului elevilor pentru tematica legată de impactul tehnologiei asupra viitorului. Lucrările prezentate au fost mereu bine argumentate și au avut din partea publicului multe aprecieri. Deși este un concurs cu tematică mai greu de abordat, în fiecare an au fost mai mulți participanți. Poate unul dintre motive a fost și valoarea premiilor. Multe dintre materialele vizionate au fost utile pentru mine la orele de fizică sau de dirigenție. Eforturile depuse pentru buna organizare au fost întotdeauna răsplătite de interesul acordat acestui eveniment.





Prof. IACOB  LILIANA,

Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamţ





Arc peste timp - SSCNK

SCOALA SUPERIOARA COMERCIALA “NICOLAE KRETZULESCU”


Bucuresti
De-a arhitectura










Colegiul national ’’matei basarab’’

Viitorul - poarta spre imprevizibil


Viitorul este prezentul de mâine, este clipa pe care azi o asteptăm nerăbdători, plini de speranțe și viziuni. Întotdeauna planificăm viitorul ca o lume în care noi luăm deciziile corecte și suntem pregătiți pentru imprevizibil, fericire, durere sau monotonie și este greșit pentru că tocmai asta este el: neprevăzut. Viitorul este nerăbdarea cu care așteptăm ziua de mâine fără a ști dacă suntem capabili de schimbare. 
 Când mă gândesc la faptul că prezentul este trecător, știu că totul depinde de noi și de ceea ce facem acum. Timpul trece indiferent dacă noi ne dezvoltăm, creând în jur o societate unită cu o puternică dorință de schimbare, sau dacă lăsăm lucrurile pe seama destinului, dorind ca părțile bune să vină fără ca noi să ne instruim şi să ne luptăm pentru ceea ce ne dorim. Lumea evoluează treptat și liniștit pentru că momentan Terra este pentru totdeauna, dar această evoluţie este influențată de noi, de locuitorii săi, faptele noastre decid dacă evoluția este una pozitivă cu o societate ideală, cu locuitori lipsiți de grijile obișnuite care pun accent pe dezvoltarea sufletului și pe lucrurile mărunte ale existenței lor  sau una negativă în care știința distruge lucrurile simple, înlăturând astfel frumusețea vieții, o lume în care tehnologia și roboții ar putea să ne înlocuiască. Știu că tehnologia, mașinile zburătoare, călătoriile spre necunoscut și roboții vor fi prezenți în casele moderne ale oamenilor peste ani, dar este important ca acest progres să nu înlocuiască simplitatea, să nu îi facă pe tinerii de azi să uite lucrurile obișnuite, cele care ne amintesc de trecut și ne aduc zâmbetul pe buze.
 Comunicarea este cheia existenței umane, fără persoane deschise la noi opinii, persoane care să socializeze spunându-și gândurile și dorințele, transformarea va face viitorul să fie urât și întunecat, condus de suflete pline de indiferență. Așa cum spune și Ştefan Paraschiv:€œ”Viitorul nu se citește, se scrie!”, anii următori se bazează pe prezent, așa cum istoria este scrisă de fapte, nu de vorbe.
 În ceea ce mă privește, consider că perioada viitoare este șansa mea la descoperiri inedite, la călătorii în afara galaxiei, la popularea diferitelor planete deja cunoscute și la dezvoltarea mea  interioară, prin renunțarea la lucrurile inutile din jur și prin îmbinarea noului cu tradițiile și obiceiurile care ne-au adus țara până în prezent.
 Așadar, viitorul se apropie de noi indiferent de ceea ce facem, indiferent dacă îl acceptăm sau nu, iar evoluția este o necesitate, nu o dorință.
 
  Ciurea Alexandra

Clasa a IX-a I




O zi din viaţa unui adolescent din viitor

Sunetul muzicii mă trezeşte că în fiecare dimineaţă, aceeaşi melodie, în fiecare zi, mă readuce la rutina mea zilnică.
Apăs pe butonul verde de lângă pat, sunt mutat în poziţie verticală, iar podeaua începe să se mişte, ducându-mă cu tot cu patul până la baie. Salteaua revine în poziţie orizontală, eu mă aşez pe ea, în timp ce din perete, iese periuţa mea de dinţi motorizată. După ce periuţa îşi termină treaba, îmi apăs brăţara de la mână, pentru ca baia să fie curăţată şi să intre în modul “shower”. Apa caldă începe să curgă din tavan. Când ies din duş, sunt imediat uscat de către uşa băii cu aspiratoarele amplasate pe tocul acesteia.
            Podeaua mă conduce în bucătărie, iar între timp hainele mele ies prin pereţi. Când ajung la masă, robotul de bucătărie aduce o omletă caldă, alături de tableta mea. Am mâncat repede şi am verificat tableta. Mama îmi lăsase un mesaj: “În caz că întârzii, nu uita să foloseşti teleportatorul, ţi-am reîncărcat cartela, ţi-am comandat mâncare la liceu, o găseşti în bancă, după ce tastezi codul ştiut”.
            Îmi iau tableta, apăs pe brăţară să activez teleportatorul şi mă trezesc în fata liceului. După orele de geografie spaţială, dialect Groot şi istoria Arcadiei, mă teleportez înapoi acasă pentru a participa la campionatul de LAN - fotbal.
            Seara, părinţii mei se întorc acasă şi discută pe Skype, chiar dacă suntem în aceeaşi casă, apoi, la ora 23, brăţara se stinge automat, eu adormind odată cu ea până ziua următoare.

           
Andrei Ludovic

Clasa a IX-a  B

Visul despre viitor


După o zi obositoare de școală ajung acasă și mă întind pe pat pentru a-mi pune în ordine gândurile. Visez. Visez viitorul. Îmi imaginez cum ar fi lumea dintr-o altă perspectivă.
Jurnal din viitor
Am 30 de ani, locuiesc într-o vilă la capătul lumii și lucrez într-o agenție guvernamentală. Totul este schimbat. Spre deosebire de trecut, viitorul este trist. Desigur, lumea a avansat, există clădiri înalte care parcă ating ușor cerul, mașini ce plutesc în aer... dar oamenii, oamenii sunt asemeni unor roboți. Suntem controlați de tehnologie... spre exemplu, scrisul de mână nu mai există, fiind înlocuit de aparate performante. Și totul s-a întâmplat mult prea repede. Din cauza războiului petrecut acum câțiva ani, planeta este condusă de fel și fel de organizații mai mult sau mai puțin secrete, cea mai mare dintre acestea fiind Illuminati.
Fiecare om, este însemnat cu un cod unic, format din cifre, încă de la naștere.
            De ce? Răspunsul este simplu. Pentru a fi verificat, ușor de urmărit și... pentru a putea fi eliminat, dacă se împotrivește regulilor jocului. Este greu, știu, nimic nu a fost, este sau va fi ușor. Practic, din animale, devenim robotizați, ușor de manipulat. În noi se naște teama de a mai trăi... visele, aspirațiile, toate sunt spulberate. Acesta este jurnalul personal pe care plănuiesc să-l las amintire următoarelor generații, să afle chinurile prin care am trecut și vom trece încă o bună perioadă de timp.
Cum am ajuns să trăiesc bine, spre deosebire de alții? Am avut noroc și desigur, un trecut nepătat de fapte dubioase... iar pe lângă acestea, un simț al actoriei dezvoltat. Chiar dacă lucrez pentru ei, asta nu înseamnă că sunt de acord cu deciziile lor asupra omenirii. Recent, am creat un grup secret, din oameni care își doresc viețile înapoi și plănuim să dăm lovitura... dar avem nevoie de timp, de mai mulți oameni care să ne susțină și de un plan formidabil. Sediul nostru este subteran, imposibil de penetrat sau de găsit, iar cei ce luptă pentru libertate sunt ca și mine, practic „cârtițe”, greu de urmărit și ușor de infiltrat. Odată ce te bagi într-un astfel de joc, nu mai poți ieși decât cu prețul vieții. Știu, la prima vedere, este posibil să-ți placă, dar dacă te gândești mai bine... îți vei da seama că riști să pierzi o parte din ce-ai adunat de-a lungul timpului... familie, prieteni, nu numai lucruri materiale, ci și sentimente. Pe de altă parte, decât să sufere o întreagă națiune, mai bine se sacrifică câteva persoane. Nu este greșit să gândești așa. Dacă nu o face nimeni, atunci care va fi soarta mea.. soarta omenirii ?!
Brusc, simt cum totul se pierde în ceață. Mă încearcă un sentiment de spaimă și văd doar negru în jurul meu. Deschid temător ochii și realizez că a fost doar un vis, o simplă proiecție a imaginației mele. Îmi frâng capul în mâini și-mi repet în minte ca acesta să nu devină realitate, ci să rămână pură ficțiune. Așadar, copile, fii fericit astăzi, căci mâine nu știi ce-ți rezervă viitorul.

Niţov Maria Cristina
Clasa a XI-a H


Viitorul…imprevizibil
            Adesea suntem întrebaţi care sunt visurile, idealurile noastre şi cum vom reuşi să le proiectăm în viitor. Uneori, chiar noi ne întrebăm care este scopul existenţei noastre şi suntem măcinaţi de confuzie şi nesiguranţă.
            Viitorul poate fi de fapt controlat? De-a lungul vieţii cunoaştem oameni şi locuri. Ne confruntăm cu păreri şi critici. Încărcătura noastră spirituală  care ascunde planurile şi ţelurile pe care le-am croit cu multă grijă, poate fi tulburată la auzul unei descurajări sau la producerea unei întâmplări negative. Pe de altă parte, putem descoperi ceva nou, ceva ce ne place mai mult şi este mai potrivit pentru noi, ceva ce ne face să tânjim spre mai bine. Aşadar, viitorul nu poate fi descris cu exactitate, fiindcă de cele mai multe ori intervine vreun eveniment, o persoană sau orice alt  lucru semnificativ pentru noi care ne determină să ne schimbăm perspectiva şi să urmăm o altă cale.
            În ciuda faptului că destinul funcţionează după  principiul cauză-efect şi în mare parte este imprevizibil, nu înseamnă că nu ne putem crea o schiţă după care să ne ghidăm, pe care să o conturăm odată cu trecerea timpului şi din care să rezulte o capodoperă impozantă. Pentru a fi fericiţi, mai întâi trebuie să fim visători, perseverenţi şi recunoscători. Visurile pe care le construim trebuie să fie consolidate, iar totodată acestea nu trebuie să fie extreme, irealizabile.
            Consider că cele mai importante hotărâri pe care le voi lua vor fi legate  de personele pe care le aleg să îmi fie alături şi de activitatea profesională.
            În viitor, mă văd înconjurată de oameni interesanţi, de la care voi avea de învăţat permanent, oameni pe care îi voi putea explora continuu şi care mă vor impresiona mereu, indiferent de cât de bine i-aş cunoaşte. Grupul meu de peroane apropiate nu va fi extins, dar va fi divers. Voi aduna lângâ mine oameni cu personalităţi asemănătoare cu a mea, cu păreri şi idei comune şi oameni diferiţi, care vor avea o altă persepectivă asupra lucrurilor, dar care mă vor face  fericită şi care mă vor determina să le ador compania.
            Privind spre viitorul meu profesional,  mă simt nesigură. Nu mă pot pronunţa cu exactitate, fiindcă nu am descoperit un lucru la care mă pricep foarte bine şi pe care l-aş putea face întreaga viaţă. Slujba pe care o voi practica îmi va plăcea enorm, voi face totul cu pasiune. Mi se pare extraordinar să fii jurnalist. Să explorezi neîncetat, să observi şi să cunoşti, apoi să-ţi împărtăşeşti perspectiva, să îi faci pe ceilalţi să se identifice în viziunea ta.
            Aşadar, nu poţi şti ce îţi rezervă viitorul, dar trebuie să-ţi îndrepţi atenţia asupra lucrurilor care te fac fericit în prezent, iar odată ce eşti convins că ai găsit lucrul pe care vrei să-l urmezi, care te va defini în viaţă, trebuie să lupţi pentru a-l face posibil.
David Valentina

Clasa a IX- a I


Adolescentul viitorului

Oricare dintre noi și-a imaginat măcar o dată cum ar arăta lumea în viitor. Eu am ales să scriu despre adolescenții din viitor, deoarece mă aflu în această perioadă a vieții și știu ce mi-aș dori să se schimbe.
O principală preocupare a adolescenților este școala. La această vârstă lucrurile se complică, profesorii au mai multe așteptări, iar nivelul de cunoștințe pe care trebuie să îl avem este, teoretic, mare.
În viitor, eu văd școala ca pe o instituție mai respectată și mult mai evoluată. De exemplu, clasele vor fi încăperi colorate, luminoase, în care învățatul pare un joc și în care orele de curs sunt mai captivante, mai creative. În plus, mi-aș dori ca în viitor materiile să fie diferite și să fie adăugate cursuri de gătit, arhitectură, sculptură, muzică sau alte lucruri care îi ajută pe adolescenți să își aleagă o meserie. Mai mult decât atât, școala va fi foarte dezvoltată din punct de vedere tehnologic, așa că elevii vor fi dotați cu dispozitive de ultimă generație pe care își vor face temele și prin care vor avea acces mai ușor la manuale. Excursiile din viitor nu vor mai fi la munte sau la alte obiective turistice, ca în prezent, ci în spațiu, unde vor explora alte planete, asteroizi și stele.
O altă caracteristică a adolescenților din viitor este că la vârsta de 15 ani, atunci când, se pare, copiii au probleme de comunicare și de înțelegere cu părinții sau cu ceilalți din jurul lor, ei primesc o telecomandă a simțurilor, cu ajutorul căreia îi pot face pe cei din fața lor să nu mai vorbească.
Așadar, viața adolescentului va fi mai ușoară, la fel ca a celorlalți oameni, o viață din ce în ce mai robotizată și mai teleghidată, dar nu neapărat mai frumoasă. 


Leceanu Roberta,
Clasa a IX-a G



Colegiul Tehnic ,,Anghel Saligny”, 
Suciu Gabriel – Bogdan, clasa a-XII-a G

Sfârşitul liceului – 
Un nou început



Îmi place să cred că toate lucrurile au o continuitate în viaţă, iar fiecare drum ce aparent s-a sfârşit, este un nou început, o nouă aventură în urma căreia vom mai învăţa lucruri noi şi vom căpăta şi mai multă experienţă. 
Nu voi privi ultima zi de liceu ca pe un sfârşit. O voi privi ca pe un nou început. Începutul unei alte etape în care voi avea şansa de a învăţa lucruri noi. Pentru mine nu va fi povestea care se termină cu „Sfârşit”, ci cu… „Va urma”.








Eu prin viitor


În această oră magnifică de descoperire a ideilor  vorbim despre un viitor pe cât de minunat,  pe atât de imaginar și de necrezut. Un  om din viitor care mai mult sau mai puțin va deveni un  robot și va rămâne - totuși -  puțin om până la finalizarea procesului de robotizare. Eu prin viitor.
M-am trezit de dimineață într-o zi a luni, mai, din anul 3815, unde cu greu am ajuns, schimbând până atunci niște piulițe și câteva șuruburi uzate și ruginite. Programat să îmi deschid sistemul prin cipul de bază, la ora 7:30 am deschis sistemul de cooperare și am sunat la numărul de taxibot . La ieșirea din satelitul familiei mele am fost întâmpinat de un OZN mov controlat de un extraterestru de treabă, cu care am reușit să dezbat mai multe subiecte interesante despre sistemul meu de funcționare pe care și-ar fi dorit și el să îl posede. După câteva probleme de pornire a OZN-ului am pornit spre şcoală. Pe traseul aerian ales de extraterestrul șofer am descoperit mai multe pancarde digitale care ilustrau noile știri din familia Bianca și Victor Bot. Un trafic aglomerat ne aștepta și aerul părea de nepătruns, dar deodată a apărut robodirijorul de trafic și a descongestionat tot. Timpul începea să îmi preseze pistoanele și păream a fi roșu ca rugina de frica faptului că pot primi din secundă în secundă atenționări pe  compiuterul principal de la doamna profesoară de limba Marțiană că am întârziat.
Cu greu reușesc să ajung doar cu câteva secunde întârziere, depun din contul meu suma necesară achitării cursei spre școală, ies din OZN și zbor în clasă. Pesemne doamna profesoară studiase istoria și alesese să imite un comportament pământean. Am fost iertat de întârziere si am fost poftit să iau loc lângă încărcătorul meu, unde mă aștepta leptocaietul  cu lecțiile pentru acea zi.
      Deodată am auzit strigându-se în clasă cu o voce tare de femeie Wall-e și am tresărit. A trebuit să trimit lecția scrisă de mine pe computerul profesoarei. Aceasta a supus fișierul meu la toate testele, dar după ce a terminat nu a putut sa îmi acorde o notă mai mică de 10.La sfârșitul orelor doamna profebot ne-a blocat sistemele de operare pentru a ne transmite lecția pentru următoarea zi. Urma bacul, examenul nostru de maturitate, trebuia să ne golim memoria internă pentru a putea stoca toată materia de bac. Ne-au fost deschise pe rând ferestrele din creier și pe rând ne-am deșteptat. Puteam vorbi în limbile universului nostru și comenta toată literatura intergalactică. Care dintre noi rămăseseră doar oameni erau ajutați cu implanturi de mărire a capacității de stocare. Din greșeală cumpărasem câteva sentimente și le-am încercat, dar cred că atunci când nu era cazul de manifestare. Am vrut să fiu fericit că nu mai sunt om și să am ceva compasiune pentru un coleg care nu putea să se robotizeze, prea sărac, și mi-a ieșit un zâmbet de metal, el înțelegând că râd de umanitatea lui. Telepatic am primit ultimele variante de itemi pentru testarea finală și, încălzit de atâtea circuite încinse, m-am resetat.
După o zi de circuite arse și bătălie a softurilor, această zi de școală s-a terminat și din nou am apelat la linia aeriană pentru a-mi trimite o navă spațială pentru a ajunge mai repede acasă. Pe drum am întâlnit o gaură neagră care aproape ne-a absorbit, dar șoferul inteligent a reușit să evite dezastrul. Acasă mama mi-a programat mașina de gătit pentru un prânz delicios și gustos. Tata își  terminase programul de lucru la serviciu unde repara circuitele defecte ale roboților din noua generație.
Mama încă lucra la upgradarea softurilor dereglate și înlocuirea sistemelor virusate. După masă m-am apucat să scriu un articol virtual pentru revista școlii, îndrumat îndeaproape de doamna dirigobot care era foarte preocupată ca toate lucrurile să iasă perfect. La terminare l-amtrimis printr-un email foarte rapid care se deschidea direct prin sistemul de corectare avansată și apoi până la doamna dirigobot.
Pe seară soarele s-a stins și luna supărată parcă refuza să ne lumineze șuruburile și piulițele bine curățate cu ajutorul celor care au grijă de curățenie. Am aprins luminatoarele și ne-am bucurat de o seară minunată de mai. Nu a mai durat mult și am mers fiecare în camerele noastre, nu înainte de a ne programa deșteptătoarele și conectându-ne la încărcătoare.

Gheorghe Valentin, Colegiul Tehnic ,,Anghel Saligny”, clasa a XI-a G



Lumea în viitorul îndepărtat


   Încerc să-mi imaginez cum vom arăta peste mult timp, cum va fi în viitor.Oare va fi mai bine sau mai rău ? Sper că va fi mai bine, că rău a tot fost.  Din cauză că vom fi prea mulţi, unii dintre noi vom merge să locuim şi pe alte planete cum ar fi planeta Gliese 581 g, deoarece aceasta pare că este aseamănătoare cu planeta Pământ.Va trebui să inventăm şi un vehicul care să ne ducă până acolo, pentru că această planetă se află la 20 de ani-lumină departe de Pământ.
Din cauza atâtor maşini şi maşinării inventate de noi, va fi pe străzi un nor de poluare care ne va împiedica să mai respirăm un aer curat, acest lucru se întâmplă astăzi în China.Vom fi filmaţi şi înregistraţi la fiecare pas pe care îl vom face, vom fi conduşi şi ni se va spune ce să facem.O să avem locuri puţine pentru a munci deoarece se vor fabrica diferiţi roboţi care vor lucra în fabrici; acest lucru se va face pentru ca patronii să economisească nişte bani. Spaţiile verzi vor dispărea,oraşele vor fi mai mult din fier, iar culorile, frumuseţea şi sănătatea oferită de spaţiile verzi vor fi distruse.Chiar dacă în ziua de azi tehnologia este foarte importantă pentru noi, în viitor va deveni o parte din noi, deja în prezent sunt mulţi tineri dependenţi de tehnologii, în viitor toţi vom ajunge aşa.                   Toţi oamenii vor avea bani, toţi ne vom permite multe lucruri pe care în zilele de azi nu le avem.Vom deveni mai deştepţi, vom şti multe limbi străine, încet devenim mai deschişi la minte.Părinţii or să lucreze mult şi vor sta puţine ore acasă. Familiile vor petrece puţin timp împreună şi dacă te gândeşti că acest lucru începe să se petreacă şi în prezent, te cam pune pe gânduri.
            Îmi setez aparatul din mână, acum devine ceas, la fix 05:00 pentru a începe o nouă zi. Mă trezesc şi îmi iau pastilele care au devenit mâncare, acele mici capsule care înlocuiesc mesele oamenilor. Cu toate acestea nu pot renunţa la tradiţionala cafea. Îmi chem robotul, îi spun să îmi pregătească cafeaua în cana mea preferată. Apăs un buton şi gata, a venit cu cafeaua. E uimitor cum lumea a evoluat atât de mult.
            Voi pleca,trebuie să ajung la serviciu. Mă duc în cabina “magică” din care doar apăsând un buton, îţi alegi hainele pe care vrei să le porţi în ziua aceea şi gata, cât ai clipi, eşti îmbrăcat. Ora 06:30, în fiecare zi la ora aceasta soseşte nava care mă va duce până la serviciu. Navele spaţiale sunt nişte maşinării cu care călătorim în spaţiu, ele au diferite forme şi modele. Sunt miraculoase deoarece ele ne ajută să ne deplasăm. Unii oameni le folosesc să îşi viziteze neamurile rămase pe planteta Pământ. O altă metodă de a ne deplasa este “cabina de teleportare”. Ea te poate teleporta dintr-un loc în altul, dar la o distanţă reletiv mică. Însă ele nu sunt aşa sigure, ne mai trebuie timp să mai dezvoltăm această tehnologie nouă. Cât de repede trece timpul, am şi ajuns la serviciu.
Eu lucrez într-un laborator de ştiinţă a medicinei, lumea s-a schimbat mult în acest domeniu. Înainte se foloseau pastile care îi afectau chimic pe oameni sau se făceau operaţii pentru a tăia părţi din corp. Acum oamenii au capacitatea de a se vindeca singuri,aceşti oameni numiţi “vindecători” au un talent special de a vindeca.  În laboratoare medicamentele sunt puţine, au o formă lichidă şi gust de fructe. Ele sunt folosite doar în cazuri grave, când oamenii nu ajung la “vindecători”.
            Oamenii lucrează foarte mult cu roboţii.Unii dintre ei lucrează alături de ei, iar alţii programează roboţi sau îi asamblează. Lumea este acum populată nu numai de oameni, ci şi de roboţi. Orice om are în nava lui măcar un robot, fie îl ajută la treburile casnice, fie unii dintre ei au ca animale de companie mici roboţi câini sau pisici. Acestea sunt asemănătoare animalelor,  sunt din metal şi sunt programaţi, având abilităţile unor animale.
            După o zi obositoare de muncă ajung acasă la ora 20:00. Cu toţii lucrăm multe ore pe zi, pentru a rezista ni se dau nişte seruri făcute chiar în laboratorul unde lucrez. Sunt plăcute la gust, nu ne fac rău şi ne dau energia şi forţa de care avem nevoie. Voi lua doar câteva capsule de hrană, după ce voi ieşi din cabina de duş, apoi mă voi odihni în marele meu pat plutitor. Am ales acest pat deoarece îmi place foarte mult ideea de a dormi în aer.Este o senzaţie plăcută să te simţi la înălţime, este foarte confortabil şi specialiştii în acest domeniu spun că este şi foarte sănătos, te ajută să te odihneşti mai bine.
S-a făcut târziu, este timpul să dorm, mâine e o nouă zi şi trebuie să mă odihnesc.Zilele trec atât de repede, timpul zboară parcă mai repede ca niciodată.
  Colegiul Tehnic ,,Anghel Saligny”, Adriana Chiţu, clasa a XI a F


Privire în viitor

    În viitorul văzut de mine, în viața oamenilor un rol foarte important îl va avea tehnologia, care, după părerea mea, ne va schimba viața într-un mod cum nici măcar nu am fi reușit să ne imaginăm acum 100 de ani.
    Datorită  schimbărilor accelerate din societate vom asista la apariţia unor inovaţii tehnologice destul de impresionante în următorii ani, care vor schimba lumea, însă în cel fel, rămâne de văzut. Dacă acum oamenii sunt dependenţi de calculatoare, ce sunt prezente în maşini, telefoane, jucării sau chiar pe frigidere, în viitor aceste dispozitive vor fi practic peste tot. Parcă văd deja cum vom vorbi cu asistenta noastră virtuală, cum nu vom mai fi nevoiţi să ducem gunoiul, să facem curat prin casă sau să ne aranjăm hainele singuri. Vom fi complet înconjuraţi de calculatoare, dar vom fi extrem de conştienţi de prezenţa lor.
   Un lucru foarte important este cum ne va afecta această nouă tehnologie revoluţionară viaţa în mod direct, având posibilitatea de a ne prelungi existenţa, de a găsi noi modalităţi de a trata boli sau accidente care ne vor creşte şansele de supravieţuire în aceste situaţi critice considerabil. Precum am avut posibilitatea de a vedea numai în filme până acum, vor fi create animale virtuale, care în esenţă vor "trăi" în interiorul unui calculator şi poate într-o zi, aceste creiere digitale vor fi încărcate pe nişte avatare robotizate.
    Apă potabilă din oceane nu va mai părea ceva ieşit din comun. Desalinizarea la scară industrială va începe, mai devreme sau mai târziu, planeta fiind din ce în ce mai populată, iar sursele de apă potabilă împuţinându-se din ce în ce mai mult. Astfel va exista posibilitatea ca apa potabilă să poată fi generată din apa oceanelor.
    Gândindu-ne însă şi la eventualele aspecte îngrijorătoare, dezvoltarea computerelor, în special, poate fi o forţă perturbatoare la nivelul societăţii pentru că mulţi oameni vor face eforturi pentru a ţine pasul cu nişte schimbări considerate uimitoare şi derutante. Această schimbare rapidă, în opinia mea, poate să afecteze relaţiile dintre oameni, astfel încât acestea vor dura din ce în ce mai puţin.
    În altă ordine de idei, sunt de părere că acest secol va fi o eră spaţială sau riscă să nu mai fie deloc. Dacă vrem să supravieţuim secolelor următoare, atunci specia umană cu siguranţă trebuie să se pregătească să călătorească în întunecimea cosmosului, pentru a ocupa noi lumi. Probabil că în 50 de ani oamenii vor trăi pe lună, iar peste încă 50 de ani şi planeta Marte va putea fi populată de noi.
În concluzie, viaţa, aşa cum o cunoaştem noi acum, va fi doar o amintire, depinzând de tehnologie şi folosindu-ne de ea pentru a putea supravieţui şi pentru a putea duce gena rasei umane mai departe.                                                                                
Colegiul Tehnic ,,Anghel Saligny”, Suciu Gabriel, clasa a-XI aG



Viitorul 
Mereu mă întreb cum va fi viitorul meu. Ce mă așteaptă? Nimeni nu știe ce ne rezervă viitorul, dar putem încerca să ni-l construim așa cum vrem noi. Până la urmă toți ne dorim o viață perfectă, toți oamenii își doresc o familie, un loc de muncă bun și toți își doresc să arate lumii cât de multe lucruri realizează.
Eu cred că lumea peste mulți ani va arăta altfel. Cu siguranță va fi mult mai diferită decât prezentul. Mașinile probabil vor zbura, se vor construi clădiri lângă clădiri, nu va mai fi aer curat. Populația va crește dramatic. Copiii la școală nu vor mai scrie pe caiete, nu își vor mai lua ghiozdanul greu după ei. Totul va fi scris pe calculatoare. Astăzi toate liceele din Occident au tot felul de încăperi frumoase… biblioteci,cantine, care funcționează, noi  însă nu avem nimic. Poate pentru că nu știm să avem grijă de ele și din această cauză pe viitor oamenii ar trebui să fie mai conștienți și să aibă mai multă grijă de bunuri. Din cauză că oamenii se atașează mult de animalele pe care le au, cred că un om de știință, cineva, va construi animale roboți. Astăzi tehnologia conduce lumea, totul este legat de tehnologie.Generația anilor 2000 s-a născut cu ochii în calculatoare. Generației următoare i se vor implanta cipuri în creier și doar cu o simplă scanare toate datele respectivului se vor afișa pe monitor.
Îmi doresc să se descopere leacul pentru toate bolile incurabile. Dar mai ales pentru cancer. Sper ca în următorii ani să se construiască mai multe adăposturi pentru oamenii străzii. Poate dacă vor avea unde să locuiască, dacă cineva se va ocupa de ei, le va oferi un loc de muncă, țara se va curăţa. Trebuie să fim optimiști.
Aș vrea să știu ce mă așteaptă, dar pe de altă parte nu aș vrea să mi se împlinească această curiozitate, deoarece nu voi mai fi surprinsă. Viitorul este o ușă cu multe surprize…
Colegiul Tehnic ,,Anghel Saligny”,  Bălăceanu Mădălina, clasa a-XI-aF



Informaţii pentru viitor: clasa a X-a G Şcoala Superioară Comercială "Nicolae Kretzulescu"





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu